a) Okulumuzun Tarihçesi
A.1: Misak-ı Milli İlkokulu:
Okulumuzun yeri 1924 yılına kadar sebze bahçesi olarak kullanılmıştır. Kaymakam Talat Bey ve General Fahrettin ALTAY'ın girişimleri, ayrıca Belediye Başkanı Mehmet MÜDERİSOĞLU'nun yardımıyla, okul yapımına başlanmıştır. Okulun yapımında Yunan esirleri çalışmış, 1925 yılında binanın yapımı bitmiştir. Misak-ı Milli adı verilerek, erkek numune okulu olarak hizmete açılmıştır.
Okulumuzun tüm kadrosu 1938 yılında yeni yapılan Altı Eylül İlkokulu'na taşınmış, okulumuz binasına Ortaokul yerleştirilmiştir.
8.3.1947 tarihinde Okulumuz Misak-ı Milli İlkokulu olarak Türk Milli Eğitiminin hizmetine girmiştir.
A.2 : Ali Şefik Ortaokulu:
1933?/1944 yılında İlçemiz ileri gelenlerinden Ali Şefik Bey'in annesi Ayşe Hanım hastane olarak yaptırdığı, (şimdiki Müze binasına) Ali Şefik Ortaokulu olarak taşınmıştır.
Bu binanın yapımına neden olan Selim Zade Ali Şefik Bey Akhisar'ın Soylu ailelerinden Selim Zade Raşit Bey'in oğludur. 1880 yılında yine Akhisar'da doğmuştur. Soy olarak asil olduğu gibi ruhen de ileri derecede milliyetçi bir insandır. İttihat-ı Terakki Cemiyeti'nin Akhisar şubesinde arkadaşlarıyla başarılı çalışmalarda bulunmuş, ayrıca Donanma Cemiyetinde de çalışmıştır.
13 Ocak 1918'de 38 yaşında hayata gözlerini yummuştur. Onun bu ani ölümü karşısında arkadaşları ve annesi çok üzülmüştür. Geriye soyunu ve adını devam ettirebilecek hiç kimse bırakmamış, bu nedenle bu vatanseverin adının anılmasını sağlamak için annesi Ayşe Hanım 1932 yılında bugünkü müze binasının bulunduğu yere bir hastane yaptırmaya karar vermiştir. Bina 1933 yılında tamamlanmış, adı da Ali Şefik hastanesi olmuştur. Fakat bazı nedenlerden dolayı hastanenin açılması devamlı gecikmektedir.
Bu sırada (29.10.1933) bugünkü Kaymakamlık Evi'nde İkmal Ortaokulu açılmıştı. Ancak yeterli değildi. Kasabalı öğretmeniyle, öğrencisiyle, yetkilisiyle kalabalık bir grup olarak Efendi Mahallesi'ndeki Ayşe Hanımın evine gidip, halen boş olan hastane binasının Milli Eğitime verilmesini, adının aynı kalacağını, bu nedenle oğlunun anısının ebediyen yaşayacağını belirtirler.
Çocukları çok seven Ayşe Hanım bu isteği geri çeviremez ve binayı Milli Eğitime bağışlar. Aynı yıl (1933) İkmal Ortaokulu Ali Şefik binasına taşınır ve eğitime başlar. 21.08.1936 tarihinde resmi bir ortaokul haline gelir. Bir ara okul (1937-1938) şimdiki Misak-ı Milli İlkokuluna taşınırsa da bu kısa sürer. Ali Şefik Ortaokulu (1940-1943) yılında bir ara yine pansiyon binası olarak kullanılır. Daha sonra tekrar ortaokul olarak kullanılır. 1947 yılında binanın arka tarafına dört derslikli bir ek bina yapılmıştır. 1970 yılında doğu bahçesinin güneydoğu köşesine kız ve erkek tuvaletleri, 1972 yılında da yine doğu bahçesinin kuzeydoğu köşesine bir işlik binası yapılmıştır. Ulu Önderimiz Atatürk'ün doğumunun 100. Yılında da ön bahçeye bir Atatürk büstü dikilmiştir.
Memleket için böyle hayırlı bir müessesin açılmasına neden olan Ali Şefik Bey, halen Akhisar Sinan Kadı (Aynalı Camii) avlusunda ebedi istirahatgahında yatmaktadır. Ruhu şad olsun.
A.3: Misak-ı Milli Ali Şefik İlköğretim Okulu:
Misak-ı Milli İlkokulu'nun bahçesine 16 derslikli yeni bir bina yapılmış ve 1992 yılından itibaren Ali Şefik Ortaokulu bu binada hizmet vermeye başlamıştır. Yeni bina yapımı ile zemin kata kazan dairesi yapılarak binaların tamamına yetecek şekilde kalorifer tesisatı kurulmuş ve 1993/1994 Öğretim yılı ikinci döneminden itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
8 yıllık temel eğitim çerçevesinde aynı bahçede olan iki okul birleşmiş ve 16/09/1996 tarihinden itibaren Misak-ı Milli Ali Şefik İlköğretim Okulu olarak hizmete başlamıştır. 1999-2000 Eğitim-Öğretim yılında 18 derslikli yeni bina daha yapılmıştır. Okulumuza ait A Blok (Eski bina) Anadolu Öğretmen Lisesine tahsis edilince okulumuz öğrencileri yeni binalarda öğrenim görmeye başlamıştır. Anadolu Öğretmen Lisesi kendi binasına taşınınca A Blok Adnan Menderes Kız İmam Hatip Lisesine tahsis edilmiş, bu okul da kendi binasına taşınınca bina 2019 yılında Bilsem Müdürlüğüne tahsis edilmiştir.
A.4: Misak-ı Milli İlkokulu ve Ali Şefik Ortaokulu:
11/04/2012 tarihli ve 28261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 30/03/2012 tarihli ve 6287 sayılı İlköğretim ve eğitim kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair Kanun ile zorunlu eğitim süresi 12 yıla çıkarılmış olup, ilk 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul, 4 yıl lise eğitimini kapsamaktadır. Bu nedenle 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılından itibaren Okulumuz Misak-ı Milli Ali Şefik İlkokulu 1.2.3.4. (Öğleci) B ve C Blokta Eğitim ve Öğretime devam etmiştir. Misak-ı Milli Ali Şefik Ortaokulu 5.6.7.8. sınıflar (Sabahçı) B ve C Blokta Eğitim ve Öğretime devam etmiştir.
A.5: Misak-ı Milli İlkokulu ve Bilsem Müdürlüğü:
2019-2020 öğretim yılından itibaren okulumuz B Blok ve C Blok binalarında Misak-ı Milli İlkokulu olarak öğretime devam edilmiştir. Binamızda öğretim gören Ali Şefik Ortaokulu Çağlak Anadolu Lisesinin kullanmakta olduğu eski Akhisar Lisesi binasına taşınmıştır. 2019-2020 öğretim yılından itibaren okulumuza ait A Blok binası geçici olarak ilçemiz Bilsem Müdürlüğüne tahsis edilmiştir.
A.6: Misak-ı Milli İlkokulu ve Gazi Ortaokulu:
22/01/2020 tarihinde Akhisar Musalar merkezli deprem sonrasında binalarının deprem sebebiyle boşaltılması kararı verilen Gazi Ortaokulu ile aynı binayı kullanmaya başlamıştır.
A.7: Misak-ı Milli İlkokulu, Gazi Ortaokulu, Ali Şefik Ortaokulu ve A. Vehbi Bakırlıoğlu İlkokulu:
Ali Şefik Ortaokulunun taşındığı binanın güçlendirilme çalışmaları sebebi ile aynı binada öğretim yapan A. Vehbi Bakırlıoğlu İlkokulu ile birlikte 2020/2021 öğretim yılı başında (31/08/2020) okulumuzda öğretime başlamışlardır. Ali Şefik Ortaokulu binasının onarımı tamamlanınca 2. Dönem itibarıyla kendi binalarında öğretime başlamaları üzerine okulumuz Gazi Ortaokulu ile aynı binayı kullanarak öğretime devam etmektedir.
A.7: Hakkı Oyan Kültür Salonu (Çok Amaçlı Salon) :
1959 yılında okulumuz bahçesine yapılmıştır. Zamanın Okul Müdürü Hakkı OYAN'ın gayretleriyle, şehir ve çevre sakinlerinin destekleri ile yapılmıştır.
Salonun batısına tuvalet yapılmıştır. Salonun kuzeyindeki bölümler anasınıfı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra yeni binalar yapılınca anasınıfları B blok zemin kata taşınmıştır.
2020 Yaz tatilinde okulumuz Çok Amaçlı Salonuna (Hakkı Oyan Kültür Salonu) B Blok binamızdaki Kalorifer kazanından İlçemiz Belediyesi ile işbirliği yapılarak hat çekilmiştir/bağlantı yapılmıştır.(Ağustos-2020) Salonun iç ısınma tesisatı Bilsem Müdürlüğü katkılarıyla Ekim 2021 yılında yaptırılmıştır.
b)Okulun Özellikleri: (Yatılı, Gündüzlü, Karma)
Gündüzlü, Karma
c) Ulusal ve Yerel Başarıları
2021 yılında okulumuz Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen "Sağlıklı Okul, Temiz Okul Kampanyası" kapsamında sağlık ve temizliğin sembolü "OKULUM TEMİZ" belgesi ile ödüllendirilmiştir.
Okulumuz e-twinning Projesi kapsamında "Ulusal Kalite Etiketi", "Avrupa Kalite Etiketi", "e-twinning Okulu" ve "e-twinning Okulu Bayrağı" almıştır.
d) Yürütülen Projeler
1) Sıfır Atık Projesi (Türkiye Geneli Cumhurbaşkanlığı ve İlgili Bakanlıklar, Kurum ve Kuruluşlar) |
2) MANEP Projeleri (Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü projeleri) |
3) Okul Sağlığı Projesi ( MEB – Sağlık Bakanlığı) |
4) Birlikte Başarıyoruz (Okul projesi) |
5) e-twinning Projesi |
" frameborder="0" width="480" height="285">" width="600" height="400">